Ученик генерације

2022/2023.

За Ученика генерације једногласно је изабран ученик 8/3, Александар Пешић одељењског старешине Јелисавете Хрњаковић.

Александар је носилац Вукове дипломе, као и посебних диплома из физике, хемије, математике, биологије и географије. Списак његових освојених награда током основног школовања је импресиван:

3. разред:
Општинско такмичење:
1. место – Математика

5. разред:
Општинско такмичење:
2. место – Математика

6. разред:
Општинско такмичење:
1. место – Математика

7. разред:
Општинско такмичење:
2. место – Географија
2. место – Хемија
Окружно такмичење:
2. место – Географија
2. место – Хемија

8. разред:
Општинско такмичење:
2. место – Географија
3. место – Хемија
3. место – Физика
Окружно такмичење:
2. место – Хемија и 

3. место – „Мислиша 2023ˮ.

"Изузетна ми је част што могу да говорим о ученику као што је Александар Пешић.
Његов сам одељењски старешина од школске 2019/2020.године и од тада сваки дан ми је почињао његовим 'Добар дан,како сте?' Александар је дете на које сам могла увек да рачунам. Поуздан је ,тачан и увек спреман свима да помогне.
Редовно је долазио на све часове, био снажно мотивисан да учи и да напредује. Заинтересован је за различите области рада, успешно је испуњавао све задатке и тиме показао висак ниво одговорности према свим обавезама које су му постављене. Увек је био спреман да саслуша, али и да постави конструктивна питања.
Свестран је и радо је учествовао у различитим активностима у којима се истицао својом креативношћу и маштовитошћу. Доста чита, има богат речник и изузетно је вешт говорник. С обзиром на то да има широка интересовања, лако повезује ствари и појмове из различитих области што је данас међу ученицима  веома, веома ретко.
Александар је увек био спреман за напоран самостални рад јер је веома вредан и упоран, али се подједнако добро сналазио и у тиму. Уме да размишља и уме да искаже своје мишљење.
У својој генерацији истиче се својом аутентичношћу. Културан је, васпитан, одмерен и веома осећајан.
Александар је весео, друштвен и увек расположен. Воли да путује, да се дружи и да се бави оним што га интересује, а што подстиче његову машту и развија радозналост.
Сигурна сам да ћемо га сви дуго памтити и да ће средњој школи коју упише бити част што у својим редовима има ученика као што је Александар Пешић.

Одељењски старешина 8/3
Јелисавета Хрњаковић"

А погледајте шта су о њему рекли другови из одељења:

"О Александру...

Са Александром смо провели осам сложних и лепих година. Својом духовитом и светлом личношћу нам је помогао да одржавамо снове, амбиције и осмехе на лицима. Своју памет и дар не чува само за себе, већ их и великодушно подели кад му се укаже прилика.
Александар има интересовања за различите области и науке, што је и показао на мноштву такмичења на којима је био и успехом који је остварио на истим.
Будућа школа и пријатељи треба да се радују његовом доласку и уживају у тренуцима које ће делити.

 Одељењска заједница 8/3"

За Спортисту генерације шк. 2022/23. године је изабран такође ученик 8/3 Стефан Вранов.

2021/2022.

За Ученика генерације једногласно је изабран ученик 8/1, Слободан Јањић одељењског старешине Бојане Божић.

"Слободан Јањић дечак је чије су име и резултати познати како код ученика старијих, тако и код ученика млађих разреда – што је права реткост. У току школовања постигао је бројне успехе из различитих предмета, а све поменуто кандидовало га је за ученика генерације.
Интересовали су га математика и природне науке, али био је подједнако добар и у шаху, историји, српском и енглеском језику. Признања и награде низале су се од почетка школовања. Као члан дебатног тима, показао је одлично познавање енглеског језика, ширину знања различитих тема и жељу да се усавршава и такмичи са другим дебатерима у свету. Био је активан члан драмске секције, учествовао у школским приредбама и представама. На часовима математике увек је постављао питања која излазе из оквира предвиђеног градива, али она су увек била изузетно смислена и показивала одлично разумевање математичких појмова и односа међу њима.
Нижући бројне успехе, чинило се да Слободан сваке школске године пред себе поставља нови задатак. Циљ је био да научи и сазна што више и потпуније, али не због оцене, него због себе; због свести о значају и вредности које образовање пружа човеку. Освајајући награде, учинио је да се име наше школе нађе на врху такмичарске табеле и на тај начин допринео подизању њеног угледа. Слободанова социјална интелигенција учинила је да буде омиљен међу
другарима, да им буде помоћ и подршка. Одговоран, вредан, поштен, самокритичан и елоквентан, остаће упамћен по својим предлозима, акцијама и активностима.
Као одељењски старешина овог посебног дечака, могу само рећи да сам веома поносна на њега и да желим да буде узор осталима, како бисмо и у будућности имали децу која ће бити свестрана, темељна и успешна попут Слободана, а која ће израсти у добре људе. Част ми је што сам га до сада пратила на овом веома важном путу његовог образовања."

Бојана Божић, проф. математике

Признања и награде низале су се од почетка његовог школовања и то у различитим областима:

1. разред: 2. место, општинско, шах
                 2. место, општинско, рецитатори
2. разред: 2. место, општинско, шах
3. разред: 1. место, општинско, математика
                 1. место, литерарни рад поводом Светског дана детета, Црвени крст
                 2. место, општинско, шах
                 Похвала, Мислиша
4. разред: 1. место, општинско, математика
                 1. место, општинско, шах
5. разред: похвала, Мислиша
6. разред: похвала, Мислиша
                 1. место, општинско, „Пут духовности“ 
                 3. место, општинско, историја
                 1. место, општинско, физика
                 3. место, општинско, математика
                 2. место окружно, математика
                 Учешће, државно математика 
                 Похвала, међународно такмичење „Немањићи“
7. разред: 1. место, општинско, хемија
                 2. место, окружно, хемија
                 2. место, општинско физика
                 2. место, општинско, математика
                 3. место, окружно математика
                 1. место, међународно такмичење „Знаменити Срби“
8. разред: 3. место, окружно, шах
                 Учешће, државно, шах
                 1. место, општинско математика
                 3. место, општинско, физика
                 3. место, окружно, хемија (није стигла диплома)

* Члан Ученичког парламента у 7. разреду
* Посебне дипломе: физика, хемија, историја, математика

За спортисту генерације изабран је Вукашин Јовановић 8/2.

2020/2021.

На крају школске 2020/2021. године према Правилнику о избору „Ученика генерације“ и одлуком Наставничког већа за Ученика генерације једногласно је изабрана ученица 8/2, Теодора Јеремић одељењског старешине Добриле Кузмановић.

"Одељењски старешина из чијег одељења се чак три ученика кандидују за ученика генерације мора да буде поносан и веома срећан због тога. Посебно када схвати да се из групе најбољих у генерацији издвојио управо један од та три ученика.

Теодора Јеремић, ученица генерације 2006. Ученица којој сам последње четири године школовања била одељењски старешина и наставник историје, ученица чији сам рад, напредовање и одрастање посматрала из дана у дан. Срамежљива Теодора коју сам упознала када је несигурно крочила у пети разред израсла је у сигурну младу особу свесну својих могућности и квалитета. Особу која плени радозналошћу, креативношћу и добротом. У погледу школских обавеза и савладавања школског градива изузетно је марљива и посвећена. Теодора је поред свега овога и веома свестрана особа, она воли да црта, пева, свира, плеше... Она постиже све своје обавезе без неких већих потешкоћа. Поред основне школе, она ове године завршава и шести, завршни разред Основне музичке школе „Даворин Јенко“ на инструменту виолина. Њена радозналост и таленат су се показали у различитим областима, од награђиваних и објављиваних ликовних радова до звука њене виолине на Коларцу и школском такмичењу „Ја имам таленат“. Признања и награде низале су се од почетка њеног школовања.

Теодора  је постизала истакнуте резултате на општинским, регионалним и међународним такмичењима, посебно из ликовног васпитања и музичке културе. Поред овога, још од петог разреда учествовала на такмичењима из математике, биологије, хемије, руског језика и физике. Из свега овога јасно је да Теодора показује велико интересовање за различите области, како науке тако и уметности. Њено образовање, као и њен уметнички рад свакодневно су напредовали.

Поред свих својих обавеза Теодора је увек имала времена за своје другаре, и да им помогне око домаћих задатака и да са њима подели своје младалачке тајне. Зато је она омиљена међу вршњацима.

Ако погледамо њене године видимо да је још увек веома млада, али ако погледамо њен рад и залагање видимо велику одговорност и озбиљност. Све ове карактеристике сврставају је међу најбоље представнике њене генерације и воде ка првом, најбољем међу њима. Зато је наша Теодора ове године ђак генерације."

Добрила Кузмановић, професор историје и одељењски старешина

За спортисту генерације 2020/2021. изабран је ученик 8/1, Сергеј Скорић.

2019/2020.

 

На крају ове школске године комисија за избор ученика генерације је имала веома незахвалан задатак да од четворице фантастичних кандидата изабере једног. Према Правилнику о избору „Ученика генерације“ и одлуком Наставничког већа за Ученика генерације за 2019/2020. годину једногласно је изабран ученик 8/4, Бошко Кукањац одељењског старешине Данијеле Живанчевић.

Говор за ђака генерације Бошка Кукањца

"Генерација која ускоро напушта нашу школу заиста је изузетна. Њихова јединственост огледа се у врхунским резултатима и постигнућима у готово свим предметима. Прави представник ове генерације свакако је и Бошко Кукањац. Његови резултати на бројним такмичењима, свестраност, ширина интересовања и скромни и ненаметљиви став готово сваки пут нас изненаде.
Као ученик 5. разреда Бошко се од осталих вршњака у разреду разликовао по осећају одговорности према раду и постављеним школским обавезама. Његова свестраност и зрели поглед на свет одмах су дошли до изражаја. Тешко је пронаћи тему или област која Бошка није интересовала – ликовна уметност, љубав према писаној речи и фоклору, спремност да истражује свет науке и ухвати се у коштац са математичким загонеткама – само су нека од његових интересовања. Своју љубав према поезији исказао је збирком песама коју је написао са 11 година. Његова учешћа на међународним песничким фестивалима нису прошла незапажено, а његов таленат нас одушевљава. Читајући његове песме, свесни смо да је Бошко мали а велики песник о коме ће се тек причати.
Како су се низали Бошкови школски успеси, чинило ми се да се он сваког септембра пред самог себе поставља нови изазов. Његов циљ био је да научи и сазна што више, што боље, што потпуније, али не због оцене или признања других него због себе, због свести о значају и вредности које образовање човеку пружа. Носилац је и бројних посебних диплома: из српског језика, математике, физике, биологије, географије, технике и технологије, руског језика, енглеског језика, ликовне културе... Сва Бошкова постигнућа похвално најављују његове будуће успехе. Његов миран и одмерен тон при опхођењу, спремност да помогне својим другарима саветом и подршком, уважавање наставника и ненаставног особља, ненаметљиво самопоуздање и ширина духа јесу особине које ћу увек памтити и које ће га издвајати од осталих вршњака.
На крају Бошковог осмогодишњег пута налази се заслужена титула ђака генерације. Част ми је што сам пратила на овом путу и радујем се што могу да наслутим у какву ће изузетну особу израсти."

Одељењски старешина Данијела Живанчевић

 За спортисту генерације 2019/2020. изабран је ученик 8/2, Марко Тишма.

 2018/2019.

Према Правилнику о избору „Ученика генерације“ и одлуком Наставничког већа за Ученика генерације за 2018/2019. годину једногласно је изабрана ученица 8/3Ива Богдановић одељењског старешине Снежане Николић.

"Ива је предложена од стране своје одељењске заједнице јер је добра, вредна и ненаметљива. Њен коректан и позитиван став у разреду, био је изузетно важан и цењен. Својом објективношћу и одговорношћу подстицала је друге да односе у разреду сагледавају објективно и проблеме решавају договором. Овакви ученици су од огромне помоћи разредним старешинама јер умеју коректно да објасне све односе, објективно изнесу проблеме и предложе решења.

Савесна је и одговорна, оно што јој дате да уради, можете бити сигурни да ће бити урађено квалитетно и на време. Свестрана, веома интелигентна и самостална у раду. Објективна је, добар друг и у разреду и код наставника изузетно прихваћена и цењена.

Ива Богдановић  је најлепши пример младе особе која плени својом младалачком радозналошћу, ентузијазмом и пожртвовањем. Њена радозналост и раскошни таленат су се потврдили у различитим областима о чему говоре бројне награде и признања."

                                                                          одељењски старешина Снежана Николић

Признања и награде низале су се од почетка њеног школовања и то у различитим областима. Као ученица наше школе  је изузетно успешана и постигла је  истакнуте резултате на општинским, окружним и републичким такмичењима из разних предмета

 • 6.разред- 3.место - Српски језик (општинско такмичење)
 • 6.разред- 3.место - Српски језик (градско такмичење)
 • 7.разред- 3.место - Српски језик, граматика (општинско такмичење)
 • 7.разред- 1.место - Српски језик, граматика (градско такмичење) и учешће на републичком такмичењу
 • 7.разред- 1.место - Књижевна олимпијада (општинско такмичење)
 • 7.разред- 1.место - Књижевна олимпијада (градско такмичење) и учешће на републичком такмичењу
 • 8.разред- 2.место - Српски језик, граматика (градско такмичење) и учешће на републичком такмичењу
 • 8.разредпохвала - Физика (општинско такмичење)
 • 8.разред- 3.место - Физика (градско такмичење)
 • 8.разред- 2.место - Биологија (општинско такмичење)
 • 8.разред- 2.место - Биологија (градско такмичење)
 • 8.разред- похвала - Биологија (републичко такмичење)
 • 8.разред- 1.место - Књижевна олимпијада (градско такмичење)
 • 8.разред- 3.место - Књижевна олимпијада (републичко такмичење)

Са просеком 5,00 носилац је Вукове дипломе и 3 посебне дипломе и то из физике, биологије и српског језика

За спортисту генерације 2018/2019. изабран је такође учениk 8/3, Лука Јовановић.

2017/2018.

Према Правилнику о избору „Ученика генерације“ и одлуком Наставничког већа за Ученика генерације за 2017/2018. годину једногласно је изабрана ученица 8/1Катарина Јеремић одељењског старешине Тање Ђокић.

У току осмогодишњег школовања Катарина је учествовала на многобројним такмичењима и конкурсима и на њима је освајала похвале и награде, а то су:

1. разред:

·        награда на " Витезовом" ликовном конкурсу
·        похвала на општинском ликовном конкурсу "Моја Раковица"

2. разред:

·        награда на ликовном конкурсу "Светосавско звонце"

3. разред:

·        награда на "Витезовом" ликовном конкурсу
·        пласман на општинско такмичење из математике

5. разред:

·        пласман на општинско такмичење из математике
·        пласман на општинско такмичење из српског језика

7. разред:

·        3. место на општинском такмичењу из биологије 
·        похвала на општинском такмичењу из хемије 
·        пласман на општинско такмичење из историје
·        пласман на општинско такмичење из математике
·        пласман на општинско такмичење из српског језика
·        признање на међународном ликовном конкурсу " Вода- од мита до архитектуре" у Марибору

8. разред:

·        2. место на градском такмичењу из географије
·        2. место на општинском такмичењу из географије
·        3. место на општинском такмичењу из биологије

Катарина је у току школовања посећивала и часове додатне наставе из математике, српског језика, географије, биологије,историје и других. На  свим прославама у школи  (Дан  школе, Свети Сава)  Катарина је активно учествовала у свим акцијама и често су њени радови красили  паное и изложбе у школи.

Упоредо је одличним успехом завршила шестогодишњу Основну музичку школу "Даворин Јенко". Са максималним бројем бодова положила је пријемни за упис у Средњу музичку школу. На четвртом отвореном такмичењу " Бинички" у дисциплини клавир освојила је 2. награду.  Са хором музичке школе два пута је наступала на концерту на " Коларцу".

Показала је да има смисла и за плес учешћем у 5. разреду на Карневалу у Раковици, где је са својом групом " Ренесанса" освојила 4. место . Такмичила се и у плесу ван школе и освијила две медаље. Свестрано талентована , увек насмејана , одговорна и омиљена у разеду . Одговорна и тачна у извршавању својих редовних радних обавеза у школи и са задовољством прихвата нове задатке и изазове. Скромна и ненаметљива у друштву и омиљена у одељењу због своје хуманости и толеранције. Успешна и свестрана у научном истраживању из свих области али посебно у друштвеним наукама, са изузетним резултатима на такмичењима из биологије и географије.

Било је право задовољство пратити Катаринине успехе и то како израста у једну предивну личност.

одељењски старешина Тања Ђокић

     Први  утисак који стекнете када видите Катарину је да је мирна , тиха, нежна и осетљива. Онда је стварно упознате и схватите да заиста јесте таква и још много више од тога. Иза једне  сталожене спољашности крије се добра другарица, вредан ученик и одговорна особа.

     Са Катарином никад није досадно, јер је духовита и увек спремна на шалу, ведра је и насмејана.  Уме  да нас засмеје и орасположи и то најбоље знају њене другарице.

      Катарина  све што ради, уради до краја и све то време се смеши. Оно што ретко ко зна, стално певуши. Одаћу вам тајну, певуши на часовима. Она исприча виц, ми се смејемо, а она седи озбиљна. Својим благим осмехом и песмом на уснама, некако је лако и опуштено постигла одличан успех и завршила у исто време две школе. Гледајући њу чини нам се  да се све може постићи и опет имати времена за игру и дружење. И ако има четрнаест година, могу рећи да је добар човек, искрена и увек спремна да помогне. Катарина ће вам помоћи да научите лекцију, доћи ће до вас да вам објасни градиво, даће вам да препишете контролни, шапутаће на часу да добијете већу оцену, неће одати тајну, неће тужити другове и другарице, заштитиће слабијег, саслушаће шта имате да кажете. Некада њено ћутање и саосећање више значи него милион речи.

     Она неће причати о себи, неће се хвалити... показаће каква је. Иза њене мирне, нежне спољашности, крије  се јака, самоуверена, одлучна особа, која зна шта хоће. Ко је имао срећу да је упозна зна о чему говорим.

     Само напред Каћа....

                                                                                       Катаринина другарица Вишња

За спортисту генерације 2017/2018. изабран је такође учениk 8/1, Марко Ћопић.

2016/2017.

Према Правилнику о избору „Ученика генерације“ и одлуком Наставничког већа за Ученика генерације за 2016/2017. годину једногласно је изабрана ученица  8/2, Дарија Милић одељењског старешине Јасмине Самарџић.

Дарија је носилац дипломе "Вук Караџић", као и 5 специјалних диплома: српски језик, ликовна култура, географија, биологија и хемија. Освојила је за себе и нашу школу много награда:

 •  V разред: 

           *српски језик (граматика)- 3. место- општинско

 • VI  разред: 

  *међународно такмичење Chinese Calligraphz and Painting Competition, 2. место
  *Оштро Перце ( 4 похвале)
  *српски језик (граматика)- 3. место- општинско
  *биологија, 2.место -општинско

 • VII разред: 

  *хемија, 3. место -општинско
  *биологија, 2. место -градско
  *награда пријатеља деце
  *награда на конкурсу "Моћ воде"
  *Књижевна олимпијада -2. место -градско
  *српски језик (граматика)- 3. место- општинско
  *конкурс „Птице“ -градско

 • VIII разред:

  *биологија, 3. место -општинско
  *награда на конкурсу „Читам, па шта“
  *награда на литерарном конкурсу
  *географија, 2, место -градско
  *похвала на међународном конкурсу "Вода - од мита до архитектуре"
  *конкурс „Птице“ – градско
  *међународно такмичење „Египат у очима деце“

Мишљење одељенског старешине 8/2 о Дарији Милић:

Свакога дана улазећи у школу на стаклу улазних врата редовно ме "сачека" велика и мудра мисао петнаестогодишње ученице наше школе Дарије Милић коју је забележила у једном писменом задатку из српског. Мисао гласи: Ми смо оно што чинећи остављамо иза себе.

Дарија ускоро напушта нашу школу, а иза себе оставља бројна признања којима је допринела свом личном, као и угледу школе коју је похађала. Потиче из непотпуне породице, али се зато на другој страни, она сама потрудила да то што недостаје надокнади посвећеношћу школи, знању и личном развоју и напредовању.

Иако је имала тешке услове за рад и учење у својој породици, то је није спречавало да одговарајуће услове сама обезбеди и пронађе у библиотекама, читаоницама, а често и у парковима.

Први сусрет са Даријом био је у 5. разреду када сам јој одређена као разредни старешина. Прво што сам тада код ње уочила биле су посвећеност и истрајност у обављању школских задатака и обавеза, по чему се у великој мери разликовала од осталих вршњака у разреду. Дешавало се да је ни високе температуре, нити било која друга незгода нису могле спречити да изостане са наставе. Отуда је већ од 5. разреда тешко у њеним рубрикама у дневнику наћи нижу оцену од одличне. Оно што се препознаје у њеном односу према школи и школским обавезама су изузетна одговорност да се сваки задатак уради до краја и у потпуности, аутентичност и  креативност у начину на који приступа извршењу обавеза, уважавање и прихватање свих сарадника, заједништво и блискост са својим вршњацима, саосећање за оне у невољи, безрезервна подршка, разумевање и поверење онима који је окружују, као и поштовање и уважавање предметних наставника и ненаставног особља у школи. Често сам слушала од теткица да су својој деци причале о Дарији.

Њена стваралачка потреба да своја знања из различитих области обогати и тако испуни ђачке дане, одвели су је на бројна и разноврсна такмичења. Носилац је пет специјалних диплома: српски језик, географија, биологија, хемија и ликовна култура. Број освојених диплома са школских такмичења из различитих области је задивљујући и импресиван; спајала је и неспојиво: литерарно стваралаштво и науку, кинески језик и ликовну културу, средњевековне витешке борбе и хип-хоп плес. То је отуда, то сам касније схватила, што је за њу свако такмичење било надметање са самом собом.

Осим бројних награда, признања и диплома, Дарија је и члан Центра за таленте Београд за биологију. У току предстојећег распуста одабрана је да пет недеља волонтира у кампу за младе којима ће помагати да побољшају знање енглеског језика.

Иако има само 15 година Дарија Милић је аутономна особа која је већ одабрала своје снове, циљеве и вредности, али је уз то одабрала и јасан план за остварење свијих снова, циљева и вредности.

Све наведено препоручује да часно и заслужено понесе титулу ђака генерације.

Јасмина Самарџић, одељенски старешина

За спортисту генерације 2016/2017. изабрана је такође ученица 8/2, Лидија Куртановић.

2015/2016.

Према Правилнику о избору „Ученика генерације“ и одлуком Наставничког већа за Ученика генерације за 2015/2016. годину изабран је једногласно ученик Урош Миленковић одељења 8/3 одељењског старешине Маје Милошевић.
Оно што га краси и издваја од других су надареност и креативност која се одликује:
*високо развијеном општом интелигенцијом
*апстрактним мишљењем
*поседује стабилност
*мотивисаност
*амбицију
*толеранцију
*промишљеност
*самопоуздање коју карактерише поверење у себе, отвореност за нове идеје, независност од туђег мишљења.
Постигао је одличан успех и примерно владање из свих наставних предмета од првог до осмог разреда. Током школовања истицао се у ваннаставним активностима, пружању помоћи другим ученицима, развијању другарског односа и поверења, отворености и искрености међу ученицима.Ужива поверење међу својим друговима, има правилан и коректан однос према наставницима, стручним сарадницима и другим запосленима у школи, као и према родитељима других ученика.
Носилац је „Вук Караџић“ дипломе за изузетан успех у учењу и примерном владању, као и 5 посебних диплома за изузетан успех показан из следећих наставних предмета:
физичког васпитања, физике, хемије, биологије и математике и то:

5. разред :
3. место на окружном такмичењу из математике
1. место на општинском такмичењу из математике

6.разред:
3. место на окружном такмичењу из физике
2. место на општинском такмичењу из физике
1. место на општинском такмичењу у рукомету из физичког васпитања

7.разред:
2. место на окружном такмичењу из физике
учешће на републичком такмичењу из физике

1. место на општинском такмичењу из хемије
- био је члан ученичког парламента

8. разред:
2. место на општинском такмичењу из хемије
2. место на окружном такмичењу из хемије
-учешће на републичком такмичењу из физике
2. место на окружном такмичењу из физике
3. место на општинском такмичењу из физике
- похвала из математике
3. место на општинском такмичењу у кошарци из физичког васпитања
-био је члан ученичког парламента
-похађао секције из: хемије, енглеског, рукомета и кошарке

Свестраност ученика кроз осмогодишње школовање говори о особи која тежи великим стварима.

Одељенски старешина
Маја Милошевић

Спортиста генерације 2015/2016. је ученик 8/3 Милош Латиновић.

Top